Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:07 - Топли сърца Рубрика за добрите дела
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
0



Топли сърца

Рубрика за добрите дела

 

Клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

От настоящия брой на вестник „Потомци” ние, членовете на клуб „Репортери” към ЦУТНТ, започваме нова рубрика - рубриката „Топли сърца”. Това е рубрика, в която ще пишем за доброто, за топлите сърца, ще популяризираме добрите дела. Идеята се роди на дискусията на тема  „Състраданието, любовта и общото добро”, организирана от сдружение „Самарянка” и Център за ученическо техническо и научно творчество. А идеята за името - от секретаря на „Самарянка” - госпожа Йорданка Станева, с която имахме среща-интервю, превърнала се в непрунуден разговор.  Топлите сърца в нашата първа рубрика са добрите сърца на членовете на сдружение „Самарянка”. Ето лексикалното значение на думата самарянин според тълковния речник – „човек, който според морала си е склонен да помага на другите, без да търси изгода”. Значението на тази дума се корени в библията, в притчата за добрия самарянин, оказал животоспасяваща помощ на ограбения и пребит юдеин, въпреки че му е чужд по вяра и народност. Още повече, че между самаряни и юдеи съществувала племенна вражда. А хората от неговата вяра и народност продължават пътя си, без да му обърнат внимание. Така и членовете на сдружение „Самарянка” подават ръка на нуждаещите се, независимо от възраст и етническа принадлежност. Те помагат с финансови средства, с предмети за бита, стоплят не само с дарените дрехи, но и с добра дума, посещават училища и домове. Но сърцевината в работата на сдружението е възраждането на нравствените ценности. Самаряните от сдружението не само вършат добро, но и желаят да мотивират младите да мислят и говорят за доброто, провокират извършването на добрите дела. С техните благородни инициативи в тази насока ще ви запознаем в следващите статии. В тази нова рубрика ще ви представим призив-обръщение от участниците в дискусията за доброто. Ще поместим есе за усмивката, която е способна да върши чудеса. Ще прочетете за едно Коледно чудо в Център „Емилиян”, сътворено от доброто. Вероятно рубриката ни е дълга, но ние, членовете на клуб „Репортери”, желаем рубриките за доброто да са много по-дълги от тези за насилието. Нашата мечта е ние, младите хора, да си подадем ръка в името на доброто и да направим така, че рубриките  и статиите за агресията и насилието да изчезнат напълно.

                                                                 

 

 

Eдна благородна инициатива

 

За топлите сърца на членовете на едно сдружение, решило да популяризира доброто и да мотивира младите за добротворчествo

 

Кристияна Светлозарова, 9 кл., Марияна Неделчева, 11кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ;  Веселина Йотова – ръководител на клуба

 

Всяко добро си има начало, но не и край. Всеки човек решава дали да направи нещо полезно или да бездейства. През месец май 2009 година сдружение „Самарянка” със  съдействието на Центъра за ученическо техническо и научно творчество организира инициатива, наречена „Размисли за състраданието, любовта и общото добро”. Не закъсня и наградата от сдружението – една красиво оформена книжка, където бяха публикувани творбите. След това се проведе мащабна дискусия по темата на конкурса. И ето - за пореден път сдружение „Самарянка” показа, че заслужава името си. То дари незабравими мигове на младите творци еднодневна екскурзия до Габрово. Някои от тях бяха придружени от родителите си. Впечатленията си от тази екскурзия ние ще споделим в статия от две части. В първата ще ви срещнем с нашите нови приятели от сдружение „ИМКА”, на които сме благодарни за тяхното гостоприемство, за отзивчивостта, с която споделиха своя опит и ни показаха града си. Във втората ще ви представим забележителностите на Габрово.

 

Незабравима среща между радетели на доброто

Разградското сдружение „Самарянка”,  Габровското сдружение „ИМКА” и младите участници в размислите за доброто обмениха информация и опит

 

На 31 октомври един малък автобус потегли в 7 и 30 сутринта с много шум и детски смях. С нас пътуваха и организаторите на тази чудесна инициатива - госпожа Стефка Михайлова, председател на сдружение „Самарянка” и госпожа Йорданка Станева - член на управителния съвет и  секретар на сдружението. С нас беше и директорката на ЦУТНТ, гр. Разград – госпожа Цветанка Русева. С много смесени чувства ние пристигнахме в Габрово, притеснени от срещата със  свои връстници, с вълнението, че ще видим нови места. Организацията на габровци беше много добра от посрещането до изпращането.  Бяхме сърдечно посрещнати от членове на сдружение „ИМКА”, от изпълнителния му директор – госпожа Антоанета Янкабакова. Мястото на срещата беше в сградата на „ИМКА”, огласена изцяло от младежи. Представители на сдружението ни разведоха и ни показаха всички забележителности в града, а по късно се събрахме на обща дискусия.

 

Сдружение „Имка” е създадено преди  осемнадесет години в град Габрово. Там ние, участниците в инициативата, свързана с размислите за доброто, представителите на сдружение „Самарянка” и членовете на „ИМКА” споделихме опита си. Сдружение „ИМКА” е алианс за доброволно предоставяне на възможности за свободното време. Това е Младежко Християнско дружество. Корените на доброволческата организация са в Англия, където доброволчеството и понастоящем е развито на много високо ниво. Тъй като там деца до дванадесет години е строго забранено да се оставят без надзор, се ползват услугите на доброволци. Таксите, които се заплащат, са много по-ниски от заплатите  на бавачките.  Сдружение „ИМКА” е в партньорски отношения с Червения кръст и с организацията на скаутите. Седалищата на „ИМКА”, скаутите и Червения кръст са в Женева.  Изцяло срещата с доброволците от Габрово бе добре замислена, защото по този начин се придобива ценен опит. Организацията „ИМКА” по принцип се занимава изцяло с доброволци (младежи), на които  им се оплътнява свободното време, като се организират различни занимания, лагери, обучения и др. Възрастова граница при тях няма, предимно постъпващите са 7-8 клас. Младежите придобиват умения за работа в екип, за лидерска работа с деца, за участие в различни проекти, включват се в екологични програми, придобиват  умения в областта на логистиката – комуникиране с институции на всички нива. ИМКА организира различни видове лагери, един от които е приключенския лагер в Лозана. Най-активните от доброволците участват в международни обучения – в Гърция, Македония, Турция, Англия, Италия. Други доброволци са в администрацията и в организационната дейност, организират кафе-паузи, копират материали, помагат в провеждането на големи събития, в съставянето на книги и наръчници. Има доброволци, които организират детски партита. Част от доброволците се занимават с деца в институции, например в различни домове, а някои от тях самите са от тези институции. Това са така наречените вътрешни доброволци. Такъв доброволец е Руси. Той помага за превръщането на дома в защитено жилище. Това е един от най-търсените доброволци за детски партита.

 

Тази организация, освен че формира  полезни умения у децата, се грижи и за насочването им по техния жизнен път. Издава им се доброволческа книжка, в която са вписани всички техни дейности - лекциите, на които са присъствали, обученията които са осъществявали, международни срещи и пр. Всеки доброволец има свое досие.  Радинка е бивша доброволка. Сега тя е студентка. Завършила е техникум. Шест години е работила с деца. „Най- голямото възнаграждение е, когато видиш признателност в очите на едно дете. Всички деца по света са еднакво невинни” – сподели тя.

 

Доброволците от ИМКА  намират своето място в живота. Един от тях става директор на УНИЦЕФ в Танзания, други се занимават със социални дейности. Определено, наученото в доброволческото дружество им е от полза.

 

Госпожа Маргарита Стефанова ни разказа за дейността на доброволчески клуб в училище. Той е създаден преди две години в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади". Основните му цели са както да осмисли свободното време на учениците, така и да направи живота им в училище по-забавен. В началото на годината, по подобие на педагогическите съвети, се провежда събрание, в което се извършва ретроспекция на постигнатото и се предлагат идеи за бъдещи дейности. Доброволците провеждат много мероприятия. Основните призиви на Хелоуин са „Да бъдем с лакомства без пакости!”, „Училище без агресия”, Да призовем добрите духове!”. Децата се гримират и дегизират. Окачат си оранжеви баджове с тикви. Прави се една чудесна Баба Яга. Раздават се бонбони. Отбелязва се празникът на християнското семейство – 21 ноември. За Коледа се организира посрещане на Дядо Коледа, Снежанка, осигурява се елха. За Свети Валентин се правят валентинки, които младежите поставят в кутии с пожеления за човека, когото харесват. Избира се най-романтичната двойка. В седмицата на младежката активност пред бюста на д-р Василияди се провежда парад на цветята. Цялото фоайе на гимназията е украсено с цветя. А в часовете на класа се осъществяват различни инициативи, свързани с дрогата, агресията, с проблеми, вълнуващи младите хора. Екип от двама доброволци са водещи на часа. Връстници обучават връстници.

 

Представителите на сдружение „Самарянка”- Разград също  споделиха своя опит. Те изтъкнаха, че основните цели на сдружението са възраждане на нравствените ценности - доброта, любов, взаимопомощ. Разказахме също какво вършат младежите в нашия град. Емил прочете есето си, което впечатли членовете на „ИМКА”.

 

Пожеланието на госпожа Янкабакова към нас беше да използваме свободното си време за полезни цели и да не преставаме да пишем за доброто и да правим добро.  

 

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 93084
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930