Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:05 - Среща в името на доброто
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
0



Среща в името на доброто

 

Ивета Иванова, 9 кл.- клуб „Репортери”, ЦУТНТ и Веселина Йотова - ръководител на клуба

 

На 18 декември в клуба на културните дейци се проведе среща с доцент д-р Райна Захариева - психолог в СУ „Климент Охридски”. Организатор бе сдружение „Самарянка”. Срещата бе открита от госпожа Стефка Емануилова – председател на „Самарянка” и госпожа Йорданка Станева - секретар на сдружението. Те разкриха че всички инициативи на сдружението са свързани с основната му цел: възраждане на нравствените ценности. Ето и инициативите: сборник „Размисли върху състраданието, любовта и общото добро”, съдържащ творби на младежи от града ни, дискусия по темата,  организирана със съдействието на Център за ученическо техническо и научно творчество и екскурзия до Габрово, награда за младите творци. Настоящата среща е продължение на инициативата за доброто – изтъкна госпожа Станева. Представителките на „Самарянка” отправиха апел към младите хора да продължават да пишат за състраданието, любовта и общото добро. Да изразят отношението си чрез стихотворения, есета, съчинения или просто размисли. А който прояви желание, може да предаде някакви  преживени случки, срещи с доброто или да напише разказ на тази тема.

 

Вниквайки в психиката на човека, госпожа Захариева  изясни понятията любов, състрадание и доброта. „Учените знаят какво има на луната, но не знаят какво има вътре в човека. Ние не сме автомати. Имаме съзнание” – каза тя. Обърна вниманието на младежите върху теорията на Станислав Гроф за човека и неговия живот. Тя сподели, че обича да рисува. Представи ни свой графичен модел на линията на човешкия живот, свързана с теорията. Показа ни какъв е човек на различните възрасти, какви са основните му потребности. Изтъкна ролята на училището като помощно средство в търсене на отговора на въпроса „Кой съм аз?” В изложението си включваше мисли на известни психолози като Хауърд Гарднър и Ерик Ериксън. Засегната беше темата за уникалността на човека. Няма двама души, които си приличат, няма еднакви хора. Като членове на групата юношите си приличат, влияят си и се стремят да се идентифицират с групата до 8, 9 клас. Но след това всеки трябва да покаже с какво е различен. На 17, 18 години всеки показва своята индивидуалност, различието си от другия. Освен това човек е различен от братята животни. „Животните действат по инстинкт, а човек - осъзнато. Основната особеност на човека е, че той прави избори. Разбира се след това той трябва да поеме последиците от тях.” – отбеляза психоложката.

 

С разсъжденията си върху приятелството тя истински впечатли своята аудитория. „Истинското приятелство не изисква жертви на единия. Там, където човек трябва да плати цена или да направи нещо, което не е желае, не е приятелство” – изтъкна тя. Но приятелството трябва да се доказва, а не да оплакваш и съжаляваш човека пред него, а после да злословиш зад гърба му. Да бъдеш истински. Можеш да проявяваш добро само когато си истински.

 

Както на едно дърво, истинската същност - коренът, е под земята, така и истинската същност на човека е дълбока скрита. Всеки дълбоко в себе си притежава добро, въпросът е, че то трябва да се развие.

 

Доброто е свързано и с отговорността към обществото. А за да си полезен на обществото, ти трябва да проявиш заложените в теб интелигентности. Психоложката запозна младежите с осемте вида интелигентности, класифицирани от Гарднър: езикова – свързана с езика, с четенето, писането, говоренето (професии, свързани с боравенето с речта) ; логико-математическа - свързана с решаването на математически задачи, изчисления, намиране на доказателства, с научната работа; пространствена интелигентност - осъществяваща ориентацията в пространството, пространствените отношения между обектите, както и възможностите за боравене с тях; музикална интелигентност - основа за оформяне на музикална компетентност (музиканти, композитори), телесно-кинестетична интелигентност – свързана с телесните движения (танцьори, спортисти, занаятчии); екологична – любовта и интересът към животните и растенията; вътрешноличностна – на хора, обърнати към себе си, чувствата и емоциите си (интраверти), външноличностна – на хора, обърнати навън, към другите хора (екстраверти). Гарднър твърди, че всеки от основните типове интелигентност е локализиран в определена част на мозъка, поради което е възможно да бъде идентифициран чрез изучаване на пациенти с локално увреждане на мозъка. Госпожа Захариева обърна внимание на факта, че у всеки човек има по една силно изразена интелигентност, но обикновено се развиват и други. Когато човек е намерил дарбата и я е превърнал в професия, за него няма нито един работен ден.

 

В основата на любовта и състраданието стои любовта към себе си, но не егоистичната любов. Разкрити бяха четири типа човешки отношения. 1.Аз добре – другият зле. 2.Аз губя –ти печелиш (за пример беше дадена родителската саможертва, криворазбраната родителска любов). 3.Аз да съм зле и другият да е зле. 4. И аз да съм добре и другият да е добре. Това е най - добрият тип отношения.

 

Любовта е нещо много важно. Тя е истинска, ако съумееш да я даваш на другия безусловно. Няма възраст за любовта. Тя дава силната енергия на радостта, когато си с другия. Опитваме се всеки ден да изненадаме с какво да зарадваме другия. Няма възраст за любовта.

 

След интересната лекция младите хора засегнаха проблеми, които истински ги вълнуваха. Те бяха свързани с отношенията между тях, с отношенията родители –деца. Споделиха предпочитанията на родителите към дадено дете в семейството, непрекъснатото налагане на волята им, свързана с начин на обличане, музика, поведение, училището, без да се заинтересуват от интереса и потребността на децата, от тяната индивидуалност. Госпожа Захариева отговаряше на въпросите им, посъветва ги как да постъпват в определени ситуации. Но отбеляза, че срещата би имала по-голям ефект, ако и родителите им са с тях. Затова предложението на представителите на „Самарянка” бе следващия път младите хора да поканят и родителите си.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92885
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031