Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:03 - Среща в името на доброто
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
0



Среща в името на доброто

Ивета Иванова, 9 кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

На 18 декември в клуба на културните дейци се проведе среща с доцент д-р Райна  Захариева, психолог в СУ „Климент Охридски”. Организатор на срещата бе сдружение „Самарянка”. Госпожа Стефка Емануилова – председател на сдружението и госпожа Йорданка Станева –негов секретар откриха дискусията, като изтъкнаха, че всички инициативи на това сдружение са свързани с основната му цел – възраждане на нравствените  ценности. Такива инициативи са: сборник „Размисли върху състраданието, любовта и общото добро”, съдържащ творби на младежи от града ни, дискусия по темата,  организирана със съдействието на Център за ученическо техническо и научно творчество, и екскурзия до Габрово, която бе награда за младите творци.

 

Госпожа Захариева започна лекцията си с разсъждения върху теорията за Станислав Гроф за човека и неговия живот. Тя сподели, че обича да рисува. Представи ни свой графичен модел на теорията. Психоложката включваше в разсъжденията си мисли на други известни психолози като Хауърд Гарднър и Ерик Ериксън. Засегнати бяха темите за уникалността на човека и изборите, които той прави. „Основната особеност на човека е, че той прави избори. Разбира се след това той трябва да поеме последиците от тях.” – отбеляза госпожа Захариева.

 

Психоложката впечатли всички с разсъжденията си върху приятелството. „Истинското приятелство не изисква жертви на единия. Там, където човек трябва да плати цена или да направи нещо, което не  желае, не е приятелство” – изтъкна тя.

 

 Г-жа Захариева ни разкри теорията на Хауърд Гарднър. Той изтъква, че има осем вида интелигентности. Те са: пространствена, езикова, музикална, кинестетична, моторна, художествена, вътрешна  интроверти – хора, които живеят в свой собствен свят; екстраверти – обичат да общуват) и екологична. Всеки има една силно изразена интелигентност, но могат да се развиват и други. Добре е тук да се включи една изключително мъдра мисъл, която психоложката изказа: „Когато човек е намерил дарбата си и я е превърнал в професия, той няма нито един работен ден.”

 

 Една от последните теми, върху които г-жа Захариева разсъждаваше, бе за състраданието, а заедно с това и за видовете отношения между хората. Те са:

-         аз да съм добре, а другият да е зле;

-         аз да съм зле, а другият да е добре;

-         аз да съм зле, но и другия да е зле;

-         аз да бъда добре и другия да е добре.

 

         В последните минути на срещата г-жа Захариева отговаряше на зададените и въпроси. Младите присъстващи най-много се интересуваха от проблемите, свързани с родителите. Затова представителите на „Самарянка”  ги поканиха  следващия път да дойдат тях.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 93140
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930