Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:01 - Образованието през вековете в град Разград
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 3513 Коментари: 0 Гласове:
0



Образованието през вековете в град Разград

 

Кристина Цонева, 9 кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

Векове наред образованието играе важна роля в човешкия живот. През османското робство се създали първите училища в страната.

 

 Османотурските училища се наричали медресета и мектебета. Медресетата дават по-високо религиозно-правно образование, а мектебетата били училища за елементарно образование. Изучавали са се религиозни науки, рационални науки, арабско езикознание, математически  и естествени науки.

 

Българските училища се делели на килийни и светски. Светските от своя страна били взаимни и класни. При взаимните всички ученици учели заедно и когато по-големите напреднели повече, учели по-малките. По-късно при класните училища вече имало отделни класове, разделени по възраст. Откривател на първото взаимно, девическо, както и на първото класно училище в Разград е Никола Икономов. Той е допринесъл много за развитието на образованието в Разград.ами дано

 

 Никола Икономов, наричан Жеравненеца или Делиормански, е роден през 1820г. в село Жеравна в семейство на будни революционери. От 1841 до 1846г. бил учител в Шумен, където въвел взаимоучителната метода и бил пръв взаимен учител. От март 1846г. се е преместил  в Разград и учителствал в училищата, които е открил, заедно със съпругата си Станка Николица Спасо-Еленина, също видна учителка и поетеса.

 

 Никола Икономов е написал първата земеделска книжка у нас. Той съставил първото ръководство по селскостопанските въпроси „Земеделие”, което излязло през 1853г. в Белград. Развивал активна обществена дейност като член и председател на българската община в града ни. Участвал активно в борбата против гръцко фанариотското духовенство и в борбата за независима българска църква.  През 1872г. започнал да подкрепя дейността на Ангел Кънчев. За усърдно служене на отечеството през 1892г. бил награден с орден за граждански заслуги IV степен.

       Никола Икономов умира на 27 юли1897г. в Разград.

      

След Освобождението образованието в Разград продължило да се развива с бързи темпове. Били построени пълна и непълна мъжка гимназия с директор П. Шишманов, Разградска държавна смесена гимназия „Йосиф I с директор Иван Статев, девическо училище - в двора на църквата „Св.Никола”, пълна и непълна девическа гимназия с директор А.Явашов, прогимназии, начални училища като „Св.Климент” 1889г, „Отец Паисий” 1902г, „Св.Св, Кирил и Методий” , Имало също професионални училища, пансиони за сираци, както и детска градина.

 

 В наши дни образованието се различава много от образованието преди векове. Променили са се училищата, методите на възпитание, предметите които изучаваме и най-много - хората. И все пак, ако не знаем кои сме, откъде идваме, какво ни заобикаля – все едно не съществуваме !




Тагове:   град,   образованието,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92881
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031