Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:51 - Музикалното дело в Разград
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
0



Музикалното дело в Разград

Живка Бобева, 9 кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ

Музикалното дело в Разград започва непосредствено след Освобождението. За пръв път многогласно църковно пеене разградчани чули в изпълнение на руски хорове при тържествени случаи - празници, молебени, панахиди, литургии и важни за града дати.

Основоположник на църковното хорово пеене в Разград е Павел С. Каракулаков. Роден е през 1861 г. в град Болград, Бесарабия. Възпитаник е на Болградската гимназия и с богати музикални заложби, като учител по пеене П. Каракулаков въвежда „цифровата нотна система” и започва работа по нотното ограмотяване на учениците. Едновременно с това, той подбира около 24 ученици с добри певчески качества, с които слага началото на църковен хор в града.

Неговото дело е продължено от Алексей Шульговский. Украинец по народност, той е първият учител – специалист по нотно пеене при разградското окръжно училище, назначен в града през 1884 г. Той избира около 25 – 30 хористи на възраст от 12 до 26 години. Хорът усвоява добре подбран репертоар от църковни и светски песни, с което бързо спечелва възторга и доверието на местната общественост.

Следващите години хорът се ръководи от известния разградски музикален педагог Максим Стоянов. Той съставя хор от 40 хористи, част от които по – късно основават хор „Железни струни”.

През 1904 г. диригент на хора става Коста Бърнев.  Този новосформиран хор изпълнява функциите не само на светски, а и на църковен хор. Участва в неделни и празнични литургии на църквата.

След започването на Първата световна война следват мъчителни години за хора. За кратък период от време се изреждат няколко диригенти, които полагат усилия да съживят дейността на хора.

През периода 1945 – 1948 г. хорът е под диригенството на Илия Бърнев. Той подготвя множество музиканти, хористи и инструменталисти. Това се дължи преди всичко на голямата педагогическа дейност, която развива като учител в гимназията. Най – ярките му възпитаници са Евстати Димчев, РайчоВасилев и Димчо Халачев, които по – късно стават диригенти на църковния хор. От 1955 до 1958 г. диригент на хора е Борис Филков.. През 1994 г. хорът става смесен – четиригласен, а диригентът е Красен Любомилов Иванов. Хорът участва в коледни концерти заедно с хор „Железни струни” и е с най – различни изяви в културния живот на града.

Друг известен музикален деец в нашия град е Димитър Стефанов Ненов. Той е роден в Разград на 1.01.1902 г. Началото на неговото обучение поставя майка му и местният капелмайстор. Прекъсва го на 10 - 11 години, но вече има изградена добра клавирна техника, която му позволява да се запознае с големите класически и романтични творби. Завършва гимназия през 1920 г. и желанието му е да следва музика, но според родителите си трябва да усвои една солидна професия. Избира архитектурата. Заминава за Дрезден, където следва архитектура и музика. През лятото на 1927 се дипломира и се връща в София. Наред с архитектурната дейност  Д. Ненов прави впечетляващи изяви и се смята за един от най – надарените български пиянисти. От 1995 г. се провежда и Национален конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов", който се предшества от седем творчески срещи на младите пианисти. Родната къща на пианиста в Разград е превърната в музей с камерна концертна зала.

   През април 1992 г. в Разград се създава „филхармонично общество", а на 10 ноември същата година е възстановена Разградска филхармония, която през 2001 г. приема името "Проф. Димитър Ненов". През последните години Филхармонията осъществява богата концертна дейност в страната, гостувания на изявени български и чуждестранни изпълнители, както и участия в Гърция, Турция, Швеция и др. С оркестъра концертират неведнъж изявените разградски цигулари Васко Иванов и Ваня Миланова, които разнасят музикалната слава на България по света.

Със званието "Почетен гражданин на град Разград" е удостоен главният художествен ръководител и диригент на Разградската филхармония-Георги Петров Чемширов на 27 януари 1997 г. А на 28 януари 1999 г, именитата, световноизвестна разградска цигуларка-Ваня Йосифова Милановасъщо е удостоена с почетното звание.

 

 

 




Тагове:   дело,   Музикалното,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92877
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031