Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:49 - Литературното творчество на Разград
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 2304 Коментари: 0 Гласове:
1



Литературното творчество на Разград

 

Мариана Неделчева, 11 кл., Светлана Петкова, 9 кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

Ще ви припомним един от най-важните аспекти, а именно духовната храна на хората - литературата. Ще се разходим повече от 100 години назад, за да можем да продължим напред горди с миналото си.

 

Ще ви напомним за първата българска поетеса, с която ние се гордеем и се радваме, че е именно от нашия край. Това е Станка Николица Спасо - Еленина.

 

Родена в село Арнауткьой (днес Пороище), Разградско през 1835 г., живяла, работила и починала в Разград. Учи при Никола Икономов, който събужда у нея интерес към руската и сръбска литература. През 1852 г. двамата се женят. Станка работи като учителка в девическите училища в Разград (до 1866 г.) и в Русе (1866 — 1871). След това се завръща и учителства в Разград до края на живота си. Член е на разградското женско дружество и дарител на женското благотворително дружество „Ступанка“. Първата българска поетеса. Подготвя за печат преводите на „Многострадална Геновева“ и „Касиа царица“, неин роман, който не успява да издаде.
Първата преводачка в България на произведенията на Доситей Обрадович. През 1853 г. издава части от негови съчинения под заглавие „Две прикаски за славните жени и за Аза человекомразеца“, с което се утвърждава като първата българка, поставила открито въпроса за еманципацията на жената. Книгата е въведена като учебно помагало в някои български училища през Възраждането. Умира на 07.12.1920 година в гр. Разград. Нейното четиристишие мото към „Две прикаски за славните жени и за Аза человекомразеца“ е първото стихотворение, написано от българска поетеса. Нейно известно стихотворение е „Предусещане”.

 

 Предусещане

 

Падна есенес звезда,
но сърцето ми те чака.
Ох, прогни ли в железа,
ил" те майчица оплака.
Смертом смерте ми каза
китка момина сълза.са.

 

След тази емблематична българска поетеса ще ви разкажем за Петя Йорданова, с която не само ние се гордеем. Тя е родена на 22 юли през 1931година в град Исперих, завършва в разградската гимназия. А по-късно работи в Разград. За пръв път е печатала през 1960г. във вестник „Дунавска правда”. Нейните стихове има за деца и възрастни, има общо десет издадени книги, като осем са приживе, а две след нейната смърт на 14 октомври в град  София.

 

Сега ще преминем към мъжете поети. Първи от тях ще ви представим Дулинко Дулев. Той е роден на 23 февруари 1947г. завършва българска филология във   Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”. Дулинко Дулев живее и работи като журналист в Разград. Той е автор на книги с лирична сатира като  „Обикновени хора” и „Записки на пенсионера мускетар”.

 

Изключително ни е приятно да ви представим г-н Иван Дойнов, който е един доказал се разградски поет.

 

За огромно наше съжаление  има много имена, които е невъзможно да споменем. Но искаме те да знаят, че ние се гордеем с тях!

 

След всичко което чухте и видяхте, сега ще ви представя прозаиците и есеистите на Разград. Първата личност за която ще ви разкажа, се казва Велико Бърнев. Той е невероятен есеист и също така толкова добър журналист. Той е роден на 27 декември 1927г в село Хърсово, Разградско. Завършва в исперихската гимназия, а по-късно и  българска филология в Софийския университет. Работи във вестник „Земеделско знаме” и учителствува в град Исперих. По негова идея е основан един от първите в Европа музей на куклата в град Варна през 1985г., когато той работи като драматург в държавния културен театър в града.

 

Иван Джебаров. Той е писател, журналист, редактор и директор на училище „Д-р Петър Берон” в село Осенец. Господин Джебаров получава своето свято вдъхновение от Йовковите „Старопланински легенди”, които са му четени като малък. Той се прекланя и пред Николай Хайтов. Разградският прозаик има много издадени книги, които са превеждани на руски и полски език. Негова мечта е българският език да се запази и да не бъде заменен и изместен от така бързо навлизащите чуждици.

 

Това са най-видните поети и писатели на Разград, допринесли за развитието на литературата в града ни.

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92883
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031