Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:27 - Helloween
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0



Helloween

Празникът Хелуин

Клуб „Репортери” -  ЦУТНТ

 

Корените на празника Хелоуин са в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато започва зимата - времето на студа, тъмнината, което те свързват с разложението и смъртта. Този празник те наричали Самхейн. През тази нощ келтите прославяли езическия бог на смъртта Сауин. Те вярвали че тогава мъртвите се свързват с живите, а дори някои от техните духове се вселяват в телата им. Ето защо в навечерието на новата година друидите (жреците на келтските племена) заповядвали на хората да угасят всички огньове в къщите си, за да не ги намерят духовете. Преобличали се като вапири, боядисвали се със сажди, за да изплашат призраците. Оттук води началото си и обичаят хората да  ходят в тъмното облечени в костюми на привидения, вещици, гноми и всякакви зли духове. Следвайки този обичай, живите влизат в съюз със задгробния живот. След като приключат с церемонията по изплашване на призраците, хората разпалвали огромен огън от дъбови клонки и принасяли жертви - плодове, животни и дори хора, за да угодят на бога на смъртта Сауин. След завладяването на  земите на келтите от римляните (43г.пр.Хр.), заедно с честването на келтската Нова година се отбелязвал и римският празник Фералия, на който се отдавала почит на мъртвите. Освен това на същия ден се е почитала богинята на плодовете и дърветата Помона. Неин символ била ябълката и оттам започва традицията на Хелоуин да се организират игри с ябълки. През 853г сл Хр. след приемането на християнството по тези земи папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като Ден на Вси Светии - ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Но хората продължавали да празнуват и езическите празници – празника  на смъртта и празника на богинята на плодовете и дърветата Помона. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas, или All Hallows. По-късно, през 1000 г. Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. Обичаите на тези празници се слели в един празник –Halloween. Заселниците на Америка пренесли обичаите си на континента. В Англия на Деня на душите бедните ходели при богатите си съседи, за да измолят храна и пиене срещу обещанието да се молят за мъртвите им роднини. Американците, също като ирландците и англичаните, се преобличали в маскарадни костюми и ходели при съседите за храна и пари. Обичаят се нарича "trick-or-treat" – „почерпи, за да не ти напакостя”. С конци, огризки от ябълки и огледала девойките гадаели за техния жених. Американците обличали дрехите си наопаки и излизали с надеждата да срещнат вещица. От края на 19 в. мистиката на празника отстъпва на забавленията, игрите и почерпките.

 

На Хелоуин в американските домове се заселват летящи мишки и паяци, по прозорците изгряват тиквени фенери. Най-купуваната  стока в магазините стават кошничките с бонбони. Всяко американско дете може, слагайки си маска, да почука на непозната врата и да изплаши домакините, получавайки в замяна шепа бонбони.

 

Празникът Хелоуин на разградските деца по нищо не отстъпва на празника на американските им връстници. Как празнуват в разградските училища ще разберете от следващите статии. Ще научите защо Хелоуин не може без тиква, откъде е дошъл тиквеният фенер и защо се е превърнал в символ на празника.

 

 

 

Легендата за тиквения фенер

Клуб „Репортери”, - ЦУТНТ

 

Това е ирландска легенда за един пияница по прякор Свидливия Джек. Веднъж  в навечерието на празника Вси Светии пред Джек се явил дяволът и поискал душата му. Той се съгласил да я продаде срещу халба бира. Дяволът се превърнал в монета, за да купи бирата, а Джек сложил монетата в джоба си до сребърния кръст, оставен от баба му. Дяволът започнал да пищи и моли за пощада. Джек се сетил за думите на баба си, че по-голяма сила от кръста няма. Тогава Джек изтръгнал от него обещание за десет години да не идва за душата му. След десет години дяволът отново се явил. Тогава Джек помолил да му изпълни едно последно желание – да му откъсне ябълка. Дяволът стъпил на раменете, за да стигне ябълковото клонче, а Джек набързо очертал върху дървото кръст. Дяволът увиснал във въздуха. Страхът му от кръста го възпирал да слезе. Отново започнал да моли за пощада, а Джек изкопчил от него още едно обещание за десет години спокоен живот, в който да го остави на мира - да не му взема душата. Джек умрял. Бог не приел пияницата в Рая. Той отишъл при дявола. Дяволът отказал да вземе душата му, защото не можел да престъпи обещанието си. На въпроса къде да отиде, дяволът му отговорил: „Откъдето си дошъл”. Джек помолил за огънче, с което да си свети в непрогледния мрак. Дяволът бръкнал в огъня на ада, дал му тлеещ въглен и го пратил да се скита по света. Джек носел със себе си ряпа. Издълбал средата и и там сложил въглена, за да не го духне вятъра. И досега Джек Фенера броди по света и очаква страшния съд, превърнал се в символ на прокълнатата душа и напомнящ, че християнският кръст е най-голямата сила.

 

В Ирландия и Шотландия изрязват страшни мутри от ряпа и картоф, а в Англия - от цвекло. В тях поставят свещи. В Америка за тази цел се използва местната тиква, превърнала се в символ на Джек Фенера.

 

 

Helloween в СОУ ,,Христо Ботев”

 

Жанна Асатрян, 7 кл - клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

За пореден път децата на Разград доказаха, че могат да се забавляват. Всяка година различни училища в общината отбелязват празника ,,Helloween”. Тази година учениците от СОУ,,Христо Ботев” също празнуваха. Ние, седмокласниците, представихме театралната пиеса ,,Sleepy Holow” на английски език с превод на български език. Режисьори и постановчици бяха преподавателката по  английски език в училището Диана Василева и младото американско семейство, представители от ,,Корпуса на мира” Елизабет и Антъни Спенсър. За сценографията и стайлинга на актьорите помогнаха и младите художници от паралелката по изобразително и приложно изкуство. Състоя се и конкурс за най-оригинален костюм и най-добре украсена тиква, които са традиционни за празника. Всички събрани средства са предназначени за проекта за ремонт на актовата зала на училището.

 

Благодарим на инициаторите и на присъстващите, които подпомогнаха благотворителната ни дейност!

 

Хелоуин в ГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”

 

Кристияна Светлозарова, 9 кл. - клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

31 октомври - необикновена дата, дата за празнуване. Хелоуин - празник, в който различни деца от различни места се маскират и събират сладки, правят различни видове фенери от тикви със символиката да надхитрят Дявола. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джек. За древните келтски народи тази дата е началото на една нова година.
Отново за поредна година ГПЧЕ”  Екзарх Йосиф” не пропусна  да отбележи този празник, като ръководството на училището организира конкурси за най- добри костюми и най-добре направен тиквен фенер. С голям интерес всеки клас се подготви и всеки един ученик беше уникален със своят костюм. Повечето от учениците се бяха маскирали като известни герои от приказки, диви животни, вещици и духове. Други предпочетоха просто да се наслаждават на представлението. Всеки един клас от новия випуск на училището бе организирал различни игри с много награди.
В края на учебния ден учениците си тръгнаха с един красив спомен за техните преживявания в училище.

 

 

 

 

Призраци в Икономическата гимназия

 

Сезен Левентова , 9 кл. –клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

Хелоуин е един от най-известните световни празници. Започнал като празник за почитане на духовете, той се е превърнал в нощ, в която всички деца в Америка и Западния свят се забавляват, маскирайки се като духчета и призраци или пък любими герои от известни фантастични истории – пълно е с елфи, магьосници и джедаи.

 

Както всяка година, така и тази година, на 30 октомври ние, учениците от Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман”, празнувахме Хелоуин. Из коридорите на училището се разхождаха призраци, вампири, духове и дяволчета. Звучаха страшни мелодии. Дълбаейки тикви и гледайки страшни филми, ние прекарахме един запомнящ се ден. И за награда класът победител получи тиква и много лакомства.

 

 

 

 

 




Тагове:   Helloween,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92857
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031