Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:30 - Дискусия за здравословното хранене в ОУ „Н. Й. Вапцаров” по случай седмицата за борба с наднорменото тегло
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
0



Дискусия за здравословното хранене в ОУ „Н. Й. Вапцаров” по случай седмицата за борба с наднорменото тегло

 

Съвместна инициатива на ОУ „Н. Й. Вапцаров”, ЦУТНТ и РИОКОЗ – Разгарад

 

         „Здравословното хранене е ключ към добро здраве и успех в училище. Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене.”

 

Из книжката „Препоръки за здравословно хранене”, издадена от Министерството на здравеопазването и Национален център за опазване на общественото здраве

 

Клуб „Репортери” - ЦУТНТ

 

На 29 ноември в 5 г клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” се проведе дискусия за здравословното хранене, посветена на Седмицата на борба със затлъстяването (23 – 29 ноември). Дискусията бе водена от госпожа Румяна Ангелова, преподавател в ЦУТНТ. Ценни съвети им даде госпожа  Мария Петрова от РИОКОЗ – град Разград, фелдшерката на училището – госпожа Зекие Шевкъева. На дискусията присъстваха класният ръководител - господин Ясен Даскалов и педагогическият съветник на училището.

 

„Защо се храним?” - бе първият въпрос на госпожа Ангелова, отправен към  участниците в дискусията. Отговорът на децата бе много точен –„От храната идва енергия, необходима за растежа”. Госпожа Ангелова доуточни и допълни отговора, като разясни какви хранителни вещества се приемат чрез храната – витамини, желязо, минерални вещества, калций, белтък, въглехидрати и др. Тя изтъкна , че едно от жизненоважните условия да съществува както тревичката, така и всеки жив организъм е водата, която се усвоява не само чрез пиене, но и чрез плодовете и зеленчуците, в които се съдържа.  А газираните напитки са подсладена вода с въглероден диоксид под налягане. „Когато в менюто на българина навлезе американската полуготова храна – дюнери, хотдози и др., тогава и броят на затлъстелите хора в страната рязко се увеличи” – се включи в дискусията  и  госпожа Шевкъева. Като фелдшерка на училището тя показа искрена загриженост за децата, които по нейно наблюдение консумират вредни храни и те се отразяват на здравето им. Госпожа Петрова от РИОКОЗ обърна вниманието на подрастващите върху пирамидата на здравословно хранене. В основата на пирамидата са подредени най-полезните храни – храните с най-голямо количество хранителни вещества. Тя им препоръча пълнозърнестия хляб, защото в неговото приготовление участва цялото зърно – и сърцевината, и обвивката му. Подари на всеки ученик богато илюстрирана книжка с 12 препоръки за здравословно хранене. Всяка брошурка съдържа по една малка картонена хранителна пирамидка, умален макет на тази, която им беше показана. Децата с голям интерес си сглобиха пирамидките. Ето как полезното се съчета със забавното.

 

До какви изводи се достигна по време на  дискусията?  

 

Трудно е да се освободиш от вредните навици, да се откажеш от вкусните тортички, палачинките със захар, тестените изделия (с високо съдържание на мазнини), пържените картофки и чипс, майонезата, различните вкусотии, идващи от Америка – дюнери, хотдози и др.  Но е необходимо в името на здравето да се пребориш със самия себе си и ако не можеш да ги отхвърлиш напълно от менюто си, то постепенно да ги ограничиш до минимум. Прекалната употреба на мазнини, захар, сол, съдържащи се в тези храни водят до поява на наднормено тегло, диабет, сърдечни и бъбречни заболявания и много други болести. Трябва да се консумират пълнозърнести храни, супи, месо, риба, мляко. Плодовете и зеленчуците да присъстват постоянно в ежедневното меню. На дене нужно да се консумира най- малко един литър и половина вода. Да се избягват соковете, съдържащи консерванти. Най-полезен е сокът, изцеден от пресен плод. Да не се консумират газирани напитки. Здравословна храна в приятна и спокойна атмосфера и активна физическа дейност (спорт, туризъм) – това са двете най- важни условия за човешкото здраве.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92875
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031