Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 13:44 - История на град Разград от Освобождението до края на втората световна война
Автор: vkpotomci Категория: Регионални   
Прочетен: 3398 Коментари: 0 Гласове:
0



История на град Разград от Освобождението до края  на втората световна война

 

Емил Александров, 10 кл. – клуб „Репортери”, ЦУТНТ

 

 

         Лудогорието под Османско иго

         Лудогорието и Възраждането

         Лудогорието и революционните борби

         Освобождението на Разград

         Разград през войните

 

Лудогорието под османско иго

 

Хръзград пада в османските ръце през 1388г. Разград се появява през 16в. Той е единственото селище в българските земи на Османската империя, което включва в наименованието си ”град”.  През 1442г.  в населеното място на селището е построена Ахмедбейовата джамия.

 

Лудогорието и Възраждането

 

Джамиите в Разград до Освобождението са били осем -Ахмедбейовата, Бехрам бейовата, Ибрахим пашовата и други. През 1640г Петър Богдан пише,че в Разград е имало две църкви. За тях не се знае нищо. Според спомените на баба Мита на мястото на сегашната църква се е намирало вкопана в земята стара църква, в нея се е влизало по водещи надолу стъпала.

стъпала. В Разград е имало османотурски  и български (килийни и светски) училища, като първите са преобладавали по численост. И в Разград българите са поддържали вярата и образованието си, доколкото е възможно в онези времена.

 

Лудогорието и революционните борби

 

През 1420 година, Шейх Бедредин повежда въстание против османската империя и нейния феодален ред. Въстанието започва от Силистра и обхваща днешна Североизточна България, земите до Одрин и Мала Азия.

В бунтовната армия на Бедредин се включват българи, турци, гагаузи, евреи. В наши дни се провежда поход п стъпките на шейх Бедредин.

 

Революционният комитет  в града е основан от Ангел Кънчев. Подготовката за комитета започва от Сава Катрафилов. В комитета участие вземат Гани Чернев, Бърни Бърнев, Димитър Мънзов и други.Така се ражда тайния революционен комитет”Искра”. В него членуват Димитър Мънзов и Сидер Константинович (Хайдут Сидер). Гани Чернев разбира, че може да бъде хванат и заминава за Триест. С това революционата дейност в града е възпрепятствана.

 

1876 г. е паметна за Разград с едно събитие – преминаването на четата на Таньо Войвода в града. Той е родом от Сливен. Неговото свободолюбие го изправя пред олтара на саможертвата в името на България. Получава свидетелство от Васил Левски,че е член на БРЦК.Така започва неговият дълъг и труден път за реализацията на идеята с името Свободна България. Минава през 30 лудогорски села .Взима решение за въстание  и организира чета от 26 души. Преминаването на четата на Таньо войвода е съгласувано с това на четата на Христо Ботев. Четата води три последователни сражения – при село Спахлар (днес Ломци), на хълма Припека при село Аязлар (днес Светлен) и последното на 27 май 1876 г. на Керчан баир при село Араплар (днес село Априлово), в което четата е разбита и Таньо войвода загива. В наши дни се провежда поход „По стъпките на Таньо войвода”.

 

 

Освобождението на Разград

 

На 28 януари (16 януари по стар стил) 1878 година Разград е освободен от XII-ти армейски корпус, командван от княз А. М. Дондуков- Корсаков!

 

Във войната са участвали 38 разградски опълченци.

 

 

Разград през войните

 

Разград участва в Балканската,Първата и Втората световна война. В града ни се подвизава най вече 19-ти  шуменски полк.

 

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkpotomci
Категория: Регионални
Прочетен: 92875
Постинги: 67
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031